Informatie over de Crystal Red Garnaal - Verzorging, Kweek, Foto's etc... Crystal Red crystal,red,crystal red,red crystal,zoetwater,zoet water, süsswasser,süss wasser,süßwasser,süß wasser,fresh water,red bee,red zebra shrimp,crystalred,redcrystal,garnaal,garnaaltje,garnaaltjes,garnalen,garnele,garnelen,dwerggarnaal,dwerggarnalen,dwerggarnaaltjes,dwerggarnaaltje,zwerggarnele,zwerggarnelen,bienengarnele,bienengarnelen,bijengarnaal,bijengarnaaltje,bijengarnaaltjes,bijgarnaal,bijgarnaaltje,bijgarnaaltjes,kristallrote zwerggarnele,kristallrote zwerggarnelen,verzorging,haltung,vermehrung,kweek,kweken,nachzuchten,jungtiere,verkauf,verkoop,abgabe,biete,kristalls,krystalls,kristallz,krystallz,cristalls,crystallz,krystall,kristall,cristall,crystals,caridina,serrata,neocaridina,wirbellose,aquarium,hobbynachzucht,hobbyzucht,zucht,nachzucht,züchten,babaulti,vuur,vuurgarnaal,vuurgarnaaltje,vuurgarnalen,fire,red fire,cherry,red cherry,redcherry,amanos,amano,amanogarnelen,amanogarnaal,tiger,tigergarnelen,hummeln,hummelgarnelen,bienen,algen,algengarnelen,bee shrimp,red bee shrimp,shrimps,beeshrimp,beeshrimps,shrimp,crs,black and white,black,white,schwarz,weiß,weiße,schwarze,bienengarnele
De Crystal Red

Latijnse naam: Caridina cf. cantonensis 'Crystal Red' Andere (europese) namen: Crystal Red Garnaal, Kristallrote Zwerggarnele, Red Bee Shrimp
Afkomst: rode kweeksoort uit Japan, oorspronkelijk afstammeling van de bijengarnaal, zou uit China afkomstig zijn Grootte: Mannetjes: 20mm, Vrouwtjes: 25mm
Karakter: zeer vreedzaam, ook in groepsverband zeer vreedzaam Leeftijd: kan tot twee jaren oud worden

De Crystal Red is een zeer mooi gekleurde roodwitte kweekvorm van de bijengarnaal waarbij de intensiteit van de witte kleur varieert. De Crystal Red is zonder twijfel een van de meest geliefde en een van de mooiste garnaalsoorten op de markt.

Het is nog niet duidelijk waar de exacte oorsprong van de Crystal Red garnaal ligt. De eerste diertjes doken op in Japan. De kristalrode dwerggarnaaltjes zijn met waarschijnlijkheid sinds 1996 gekweekt door de Japanse garnalenkweker Hisayasu Suzuki uit een klein aantal rode garnaaltjes. De uit mutatie ontstane rode variant heeft zich met succes verder kunnen voortplanten zodat er een vaste soort uit is voortgekomen. De "rode" genen vererven recessief, dat wil zeggen, ze komen pas tot uitdrukking als ze van zowel de vader als de moeder komen.

Inmiddels zijn er verschillende kweeksoorten van de Crystal Red. Ze onderscheiden zich door de aanwezigheid van de hoeveelheid witte lichaamskleur. Hoe meer wit er aanwezig is op het garnaaltje des te duurder de garnaaltjes worden. In Japan betaalt men grote bedragen voor Crystal Red garnaaltjes die rijkelijk voorzien zijn van de kleur wit.
Deze worden dan ook in verschillende gradaties ingedeeld, van grade C (geen of bijna geen wit) tot grade A (met drie of vier dikke witte strepen). Bij gradatie A moet het witaandeel dekkend zijn en het rode deel moet fel gekleurd zijn. Er zijn ook gradaties hoger dan A. Deze hebben dan meer wit dan rood en worden met gradatie S, SS of SSS aangeduid. Garnalen met een bepaalde patroon krijgen vaak nog een toevoeging zoals "Hinomaru", "V-type" of "Tiger Tooth". Door selectieve kweek en het inkruisen van hommel en bijengarnalen is het mogelijk om de gradatie van de Crystal Red' s te verbeteren.

Grade A
Grade B
Grade C

Anatomie

De anatomie oftewel de lichaamsbouw is bij garnaaltjes over het algemeen toch omvangrijker als men zou denken. In het onderstaand figuur is de lichaamsbouw van een garnaal weergegeven:

anatomie

Zoals bij alle decapoda (tienpotigen) bestaat de lichaamsbouw van een garnaal uit een kopborststuk (cephalothorax) en een gefragmenteerde achterlijf (abdomen). Het achterlijf bestaat uit zes segmenten waarvan de eerste vijf elk een paar zwempootjes (pleopoden) bevatten. Het laatste segment bevat het staartstuk (telson) en de staartwaaier (uropoden). Het kopborststuk wordt door een bij het kopdeel beginnend schild bedekt, de carapax. Aan het borstgedeelte bevinden zich vijf paar looppoten waarvan aan de eerste beide beenparen zich scharen hebben ontwikkeld.Net als alle kreeftachtigen vervellen garnaaltjes in hun groei met regelmatige tussenpozen. Omdat hun pantser uit chitine bestaat kan het bij de groei van de diertjes niet meegroeien. Garnaaltjes groeien een leven lang, zelfs bij "uitgegroeide" diertjes is er sprake van regelmatige vervelling.

Exuvie
Wie voor het eerst een lege omhulsel (exuvie) in de aquarium ziet, schrikt misschien en denkt snel aan een dood diertje. Het vervellen van de garnaaltjes wordt door het lichaam over een lange tijd voorbereid en hormonaal aangestuurd. Het is een zeer gecompliceerde en zware gebeurtenis voor de garnaaltjes met kans op sterven. Het is eigenlijk ongelofelijk dat het de diertjes lukt om met hun alle tedere lichaamsdeeltjes in een korte tijd compleet door een kleine spleet achter de carapax uit hun oude omhulsel te glippen.

Vaak geeft men aan dat garnaaltjes sterk vervellen na een flinke waterwisseling. Een plotselinge verandering van de waterwaardes kan hier zeker de "trigger factor" zijn, maar de voorbereidingen hierop duren veel langer.

Direkt na het vervellen is de "harde" beschermende huidlaag nog zacht, hierdoor zijn de garnaaltjes erg kwetsbaar. Mochten er tijdens het vervellen beentjes of voelsprietjes of andere delen verloren gaan, is dit over het algemeen geen reden tot zorg. De ontbrekende ledematen groeien bij een volgende vervelling weer aan.

Na het vervellen mag de oude huid absoluut niet uit het aquarium worden genomen. De huid bevat belangrijke voedingstoffen en wordt na een tijdje door de garnaaltjes weer opgegeten.

Copyright 2006-2009 www.crystalred.nl. Alle rechten voorbehouden.